Waarom gaan Dartspelers voor Triple 19?

De meeste mensen die naar een spelletje darts kijken zullen weten dat triple 20 de hoogst mogelijke score is met één dartpijl, maar je zult vaak zien dat de spelers van triple 20 naar beneden gaan naar triple 19. Het roept de vraag op, waarom gaan darters voor triple 19?

Daar zijn een aantal redenen voor. Het is soms omdat de triple 20 wordt geblokkeerd door een eerdere dart en ze op zoek zijn naar een cover shot, het kan zijn om ze op een specifieke finish te laten, of mogelijk omdat een speler meer ritme heeft op triple 19 en worstelt op de triple 20.

Nu we een paar redenen weten waarom darters voor triple 19 gaan, gaan we verder en breiden we een paar redenen uit om te begrijpen waarom voor triple 19 gaan gunstiger kan zijn dan het raken van een triple 20.

Triple 19 gebruiken als een dekkingsshot

Een cover shot wordt gebruikt wanneer een van je darts een bed blokkeert waar je op schiet, meestal een triple 20. Het kiezen van een andere triple zoals 19 of 18 wordt een cover shot genoemd omdat het te riskant is om op de 20 bed te gooien.

Triple 19 is de natuurlijke cover shot omdat het de volgende hoogste shot op het bord is. Om die reden zullen spelers veel oefenen op deze driehonkslag. Enkele spelers zullen de voorkeur geven aan de triple 18, Raymond Van Barneveld is hier een bekende exponent van.

De cover shot is een relatief nieuwe praktijk, terug in de jaren '80 en '90, spelers zoals Eric Bristow en John Lowe zouden liever langs de oche bewegen en een hoek vinden om de dart in triple 20 te persen dan een cover shot te vinden. De komst van meer oefening en een verandering in speelstijlen heeft ertoe geleid dat spelers in de laatste 10-15 jaar zich meer zijn gaan richten op een cover shot.

Worstelen om de triple 20 te raken

Een andere reden waarom een speler zich op triple 19 zal richten, is omdat hij het gewoon moeilijk heeft met triple 20 en omdat hij, na een aantal keer naar triple 19 te zijn gezakt, heeft gemerkt dat dit beter voor hem werkt. Het komt zelden voor dat dit langer dan een paar legs duurt; de meeste spelers keren vrij snel terug naar triple 20.

Spelers raken triple 19 over het algemeen niet zo consistent als triple 20 omdat ze het niet zo veel oefenen. Je krijgt af en toe een speler die wel een hoger percentage raakt, bijvoorbeeld, Michael van Gerwen raakt 61% van zijn pogingen bij de 2018 Premier League Play-Offs, maar als algemene regel zal het % dat geraakt wordt lager zijn dan triple 20.